MENGENALI SMKBR

SMK BUKIT RANGIN
25150 KUANTAN
Tel : 09-536 6235
Faks : 09-536 1457
Emel : cea4081.smkbr@gmail.com

Lokasi : Perumahan Bukit Rangin
Visi : SMK Bukit Rangin Sekolah Kluster Kecemerlangan Tahun 2016
Misi : Melestarikan Sistem Pendidikan Yang Berkualiti Untuk Membangunkan Potensi Individu Bagi Memenuhi Aspirasi Negara
PENGUMUMAN: Peperiksaan Pertengahan Tahun akan dijalankan pada 11 Mei - 24 Mei 2018, diharapkan semua pelajar dapat membuat persiapan yang rapi dan semoga maju jaya! --

Friday, 14 October 2016

Bengkel HEBAT Bacaan Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris

Ujian PISA (Program for International Student Assessment) adalah satu kajian menyeluruh oleh OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) atau Kesatuan Pembangunan dan Kerjasama Ekonomi Antarabangsa untuk menilai pencapaian pendidikan pelajar-pelajar dalam Matematik, Sains dan Bacaan untuk menentukan sekiranya mereka telah menguasai pengetahuan dan kemahiran asas untuk penglibatan dalam masyarakat bertamadun. Sebanyak 65 buah negara terlibat pada Ujian PISA 2012, dengan hampir seramai 510 000 pelajar terlibat. Ujian berlangsung selama 2 jam. Ujian terdiri daripada gabungan soalan terbuka (open-ended) dan juga soalan pelbagai pilihan jawapan (multiple-choice). Kajian terbaharu menunjukkan Malaysia menduduki tempat ke-3 terbawah dengan skor Bacaan bawah daripada purata OECD. Oleh itu, Malaysia mensasarkan target untuk menduduki tempat ke-3 teratas dalam mana-mana ujian bertaraf antarabangsa seperti PISA pada tahun 2025.

Bagi mencapai sasaran itu, Bahagian Pembangunan Kurikulum KPM telah diberi kepercayaan untuk merancang dan melaksanakan satu program yang boleh memperbaiki pencapaian pelajar-pelajar Malaysia dalam ujian PISA. Sebagai sebahagian daripada usaha itu, program HEBAT Bacaan diperkenalkan merangkumi bahan rujukan guru-guru untuk memperbaiki kemahiran membaca seperti yang dijalankan oleh PISA.

Bengkel HEBAT Bacaan Bahasa Melayu (8 Okt 2016)

Bengkel HEBAT Bacaan Bahasa Inggeris (14 Okt 2016)
1 comment:

  1. May I know where to download HEBAT reading strategies and HEBAT 21st Century Skills? Thanks

    ReplyDelete